Vannacht heeft het flink geregend, maar de ochtend begon heel zonnig. Tijd om er op uit te gaan. Deze keer zijn we naar Hindeloopen gegaan waar we lekker hebben rondgelopen, twee musea hebben gezocht en pannenkoeken hebben gegeten.
We reden via een hele toeristische route naar Hindeloopen, dat leek Apple kaarten kennelijk leuk. Het was een smalle weg langs de dijk en soms kon je midden op de weg schapen tegen komen. Hier was ik nog snel genoeg om een foto van een schaap op de weg te maken.
We parkeerden bij de haven en dan loopje langs een soort van scheepswerf of hoe je het noemt. In ieder geval hoorde je het suizen van de wind door de masten en het tikken van de touwen tegen de masten.
Het haventje van Hindeloopen vond ik Deens aan doen. Dat komt door dat blauwe schuurtje links op de foto. Zoiets hebben we ook op onze vakantie in Bogense gezien.
Hier werd ik getrokken door het torentje op het huis. Het blijkt geen kerkje te zijn maar de sluiswachterswoning of op zijn Fries sylhús
En nog een close-up van de beeltenis op de sluiswachterswoning.
Kijkje op de gracht van Hindeloopen.
Een beeld van Peter Tazelaar, een Nederlandse verzetsstrijder, geboren in Hindeloopen. Hij was een goede vriend van Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje.
De grote kerk van Hindeloopen.
Het was mooi, zonnig weer, maar het waaide wel flink. Even lekker uitwaaien op de dijk van Hindeloopen met uitzicht over het IJsselmeer. Je ziet het niet goed op de foto, maar je keek dus ook uit op een hele rij windmolens.
Een kijkje op de dijk richting het haventje van Hindeloopen.
In de verte zie je het Peilschaalhuisje. Dit gebouw is een replica en is gebouwd in 2016. Dit soort huisjes werden ingezet om de waterstand vast te leggen
De eerste fontein van de 11Fontains die we hebben gezien. In elk elfstedentocht stadje is er een fontein.
Dit is de Flora & Fauna fontein gemaakt door Shen Yuan.
En nog even een foto van de andere kant.
Blik op een grachtje.
en even een blik naar de andere kant.
In een steeg zag ik deze beschilderde luiken. De luiken zijn geschilderd in Hindelooper stijl. Dit zijn de luiken met Bijbelse taferelen. Het gebouw zelf heet ‘gebouw Irene’.
Aan de voorkant van het gebouw geen Bijbelse taferelen maar Hindelooper verfkunst.
Een poster met een gedicht over schaatsen en de Elfstedentocht.
Het museum van Hindeloopen met van alles over de geschiedenis van Hindeloopen, de schilderkunst en de klederdracht.
Het tweede museum in Hindeloopen is het schaatsmuseum. Hier ontdekten we dat de foto in ons huisje toch een foto was van Evert van Benthem en zijn winst van de Elfstedentocht in 1985.