Op de dag dat ik deze pagina maak, half september 2024, ben ik op zoek naar iets anders dan diamond painten. Dat heb ik een tijd gedaan, maar op een gegeven moment was ik er echt op uitgekeken. Een aantal pakketjes liggen nog wel klaar om gemaakt te worden maar dat zal voorlopig niet gebeuren. Dan maar kijken naar iets anders. In Veenendaal heb je genoeg winkels waar je allerlei knutselpakketjes kan kopen zoals Action, Wibra, Xenos en Zeeman. Binnenkort ga ik een pottenbakworkshop volgen bij de bibliotheek en een keramiekworkshop bij Desired Design. Op zoek dus naar iets anders wat leuk is om te doen! Op deze pagina deel ik mijn “kunstwerkjes”.
Deze kerstkrans had ik gezien bij mijn zoektocht naar gratis macramépatronen op internet. Dit patroon vond ik bij CC Hobby. Nodig een bamboering, eigenlijk met een doorsnede van 15 centimeter, maar ik had er een van 20 centimeter, jutetouw een lang stuk wit macramédraad, rood of mauve macramédraad en groen macramédraad. De blaadjes maken was het lastig, maar als je eenmaal doorhebt hoe je moet knopen dan zijn ze toch vrij makkelijk te doen. Het patroon is goed te volgen, al miste ik soms wat stappen (of lees ik gewoon niet goed). Omdat ik dikker draad heb gebruikt heb ik de blaadjes en de besjes vastgezet met gewoon naaigaren.
Deze flamingo sleutelhanger leek me leuk om te maken. Alleen is het niet zo goed gelukt. Eigenlijk had ik met een aansteker af en toe wat draad moeten vastbranden. Maar daar ben ik niet zo van. Verder was het roze draad dunner dan het zwarte en witte draad. Van veraf lijkt het nog best wel op een flamingo. Ik heb de tutorial gevonden op YouTube bij Kreasi Erny.
Met een restje macramégaren heb ik deze uil sleutelhanger gemaakt. Het patroon vond ik op YouTube bij Macrame Art Tutorial. Het filmpje heb ik eerst gewoon gekeken en daarna tijdens het knopen steeds per deel bekeken, dus afspelen en dan weer pauzeren. Ik had wel iets dikker touw dan wat er in de video gebruikt werd, daarom had ik wat minder touw over dan degene in de video. Het resultaat is er niet minder om. Het is best een geinig uiltje geworden!
Bij Wibra had ik groen macramégaren gekocht met het idee om er een grotere kerstboom van te maken. Op het blog van Beads & Basics vond ik een leuk patroon, wat nog best makkelijk leek. Met een stuk langere touwen wordt het al wel moeilijker om te knopen. De kerstboom is niet helemaal symmetrisch geworden, maar ja een echte kerstboom is ook niet altijd helemaal symmetrisch. Omdat ik best veel touw over had heb ik nog wat extra knopen gemaakt. De afwerking aan de onderkant heb ik ook anders gedaan. Door het stammetje heb ik meer een kerstboom idee.
Al eerder maakte ik uit dit macramé-setje van Zeeman de kerstster. Nu heb ik ook de kerstboom gemaakt. Bij deze kerstboom krijg je voldoende touw en een aantal kralen. De uitleg is tekst, zonder plaatjes. Wel krijg je uitleg over de gebruikte knopen in plaatjes. De uitleg voor de kerstboom moet je wel lezen, want op een gegeven moment heb je echt veel draden waar je iets mee moet doen. Over het resultaat ben ik tevreden. De kerstboom lijkt in ieder geval op het plaatje op de doos.
Naast de kerstboom heeft Xenos ook een DIY-pakket met een rendier om te touwfiguren. Deze is wel lastiger dan de kerstboom. Het gewei heeft veel spijkertjes wat dicht op elkaar zit. In dit pakketje krijg je een plankje met puntjes, een zakje spijkertjes, twee kleuren garen en drie stukjes vilt voor de neus en ogen van het rendier.
Eigenlijk dacht ik dat mijn schaaltjes van het pottenbakken inmiddels al gebroken waren tijdens het afbakken, maar na zo’n acht weken wachten kreeg ik een bericht dat de schaaltjes van het pottenbakken klaar lagen bij de klantenservice van de bibliotheek. Zowaar kreeg ik beide schaaltjes terug. De kleinste geglazuurd en wel, het bordje is niet geglazuurd (misschien was de glazuur op). In ieder geval is het kleine schaaltje best aardig gelukt.
DIY-pakketjes om te macrameeën hebben ze deze kerst ook bij Zeeman. Met het pakketje kan je een kerstster en een kerstboompje maken. In het pakketje krijg je voor de kerstster precies voldoende touw, een ring en een kraal. De uitleg is tekst, zonder plaatjes. Wel krijg je uitleg over de gebruikte knopen in plaatjes. Als je eenmaal de gang te pakken hebt dan is het zo te doen. Het resultaat is best geinig.
Dit DIYpakketje voor kerst van Xenos vond ik grappig. Touwfiguren heb ik ooit weleens bij de handwerklessen op de basisschool gehad. In het pakketje krijg je een plankje waarop de kerstboom met puntjes is getekend, een zakje spijkertjes, een bolletje groen garen en mini pompoms. Daarna is het hameren geslagen om de spijkertjes op de goede plaats te krijgen om vervolgens het draad naar eigen inzicht te spannen. Als laatste plak je de mini pompoms op de kerstboom.
Bij Zeeman hebben ze dit jaar, 2024, ook leuke DIY-pakketjes voor de kerstdagen. Eentje ervan is dit pakketje met 2 kerstballen. Het is heel simpel. Het is eigenlijk het uitdrukken van de figuurtjes uit het hout. In elkaar zetten en dan leuk in de kerstbal positioneren.
Dit DIY-pakketje zag ik al op internet bij Xenos. Het lag nog niet gelijk in de winkel tot afgelopen zaterdag, de zaterdag na Halloween. Met dit DIY-pakketje kan je 3 macramé kerstboompjes maken. In het DIY-pakketje krijg je 3 verschillende kleuren macramétouw, 3 houten sterren, 9 houten kralen en een instructievel. Het instructievel is helaas niet zo duidelijk. Er worden wat stappen overgeslagen qua knopen en het is niet duidelijk welke lengte je waar nodig hebt. Met wat logisch nadenken kwam ik er wel uit wanneer je welke lengte moet gebruiken. Voor de knopen die gebruikt hebben heb ik gegoogled op internet. Een qr-code naar een YouTube video zou eigenlijk wel handig zijn. De drie kerstboompjes die ik heb gemaakt zijn wel allemaal op de een of andere manier net even wat anders geworden. De lichtgroene heb ik sowieso verkeerd geknoopt, de andere twee bijna hetzelfde maar kennelijk toch net anders.
Met ijzerdraad en macramétouw maakte ik nog een kerstboompje. Van deze vond ik een video op Instagram. Ik gebruikte een stukje korter ijzerdraad, 40 centimeter en daardoor ook minder touw: 320 centimeter. De kegelvorm had ik niet, dus de mijne is handgevormd. Volgens mij heb ik niet helemaal de juiste knooptechniek gebruikt, maar het lijkt op een klein kerstboompje.
Van het macramétouw wat van de eerste onderzetter overbleef kon ik nog een kleine kerstboom macrameeën. Via deze instructie maakte ik een klein kerstboompje. Dit was aanzienlijk makkelijker dan de hartjes onderzetter van hieronder.
Macrameeën, ooit vroeger gedaan op de lagere school. Ik wilde het toch weer eens proberen en kocht bij de Xenos een DIY Macramé Onderzetter. In de verpakking kreeg ik naast macrametouw, een hartvorm, een kam en een handleiding. De handleiding was niet helemaal duidelijk. Hoe ik een vierkante knoop moest maken, via de plaatjes op internet was het veel duidelijker dan in de handleiding. Daarna moest ik nog iets doen, maar dat vond ik niet heel duidelijk uitgelegd. Het was misschien makkelijker wanneer er een qr-code bij zat om een instructievideo te bekijken. In ieder geval voor een eerste poging is het aardig gelukt, soort van.
Bij Desired Design heb ik eind oktober een workshop gevolgd ‘handgemaakte bordjes en serveerschalen’ gevolgd. Met verschillende soorten klei gingen we aan de slag om met de hand bordjes en schaaltjes te kleien. Ik heb zes verschillende bordjes en schaaltjes gemaakt. Deze hierboven is met spikkel-klei gemaakt. Daarin heb ik een blad ingerold. Het blad heb ik weer gekleurd met een onderglazuur. Hier is de kleur nog een beetje blauw groen, maar na het afbakken zou dit volgens de dop een donkergroene kleur worden. Verder heb ik ook nog met zwarte klei gewerkt waar ik droogbloemen bij heb gebruikt en maakte ik een bordje met een stempel van een ijsvogel. Verder maakte ik een paar kleine schaaltjes die ik kan gebruiken voor sieraden of gebruikte theezakjes. Ik ben benieuwd hoe mijn creaties er na het afbakken er uitzien (en of ze heel zijn gebleven). In ieder geval was dit een leuke workshop, die ik zeker kan aanraden!
Al op de eerste dag van mijn vakantie zag ik de maak je eigen droogbloemenkrans. Ze lagen in de uitverkoophoek van Groencentrum Witmarsum. Dit leek me leuk om te doen en voor de prijs kon ik het niet laten liggen, maar 5 euro in plaats van 25 euro. Leuke afprijzing! Er waren twee verschillende, deze roze en nog één met witte droogbloemen. Allebei heb ik ze meegenomen. In de doos krijg je een ring met ophangkoord, verschillende droogbloemen, touw en ijzerdraad. Deze heb ik een beetje nagedaan volgens het plaatje op de doos, een handleiding hoe je het moet maken zat er niet bij. Maar waarschijnlijk had ik de qr-code op de doos moeten scannen. In ieder geval is leuk om te maken.
Deze zag ik bij een kook- annex speelgoedwinkeltje in Bolsward: een bloemenstolp van Balody. Het zijn een soort legosteentjes maar dan 3x zo klein. Deze stolp met een hibiscus bloem heeft 543 steentjes. Het is een heel gepriegel om het goed te kunnen bouwen, maar dan ben je wel langer bezig. De poster met de aanwijzingen is soms lastig om te lezen. Het is een groot, onhandig formaat. Het eindresultaat is wel mooi. Je krijgt door die mini steentjes wel heel gedetailleerde bloemen.
Een creatieve middag bij Britt voor mijn verjaardag. Alleen wat we gingen maken was een verrassing. Het was een mosschilderij maken. In de doos kregen we alle materialen om het mosschilderij te maken: een ondergrond, zwarte verf, een kwast, drie verschillende kleuren rendiermos, boomschors, twee wasknijpers, lijm en dubbelzijdig tape. De eerste stap was de ondergrond verven. Daarna de boomschors en het mos verdelen over de ondergrond. Wat daarna weer vastgelijmd moest worden. Een leuke bezigheid!
Half september volgde ik bij Bibliotheek Veenendaal de twee uur durende cursus pottenbakken.Leuk om eens te doen, maar wat is het moeilijk! In ieder geval heb ik twee werkjes die er aardig uitzien. Nu nog een aantal weken wachten voor het eindresultaat. Het moet natuurlijk ook nog afgebakken, geglazuurd en nog een keer afgebakken worden. Dan is de vraag nog steeds, zijn ze niet geknapt tijdens het bakproces. Kennelijk kan dat ook nog gebeuren wanneer er nog lucht in de klei zit. In ieder geval twee uurtjes pottenbakken is leuk, de hele cursus volgen is niet voor mij weggelegd.
Op zoek naar iets anders om mee te gaan fröbelen. Bij Xenos zag ik dit leuke borduurpakket. Ook dit is weer een compleet setje en koste 6,99. Het bevatte een borduurring, de tule, borduurgaren, lovertjes, kraaltjes, een naald en de tekening. Dit is dus borduren op tule. Best lastig. Het overnemen van de tekening op de tule is vooral lastig. Daarna is het nog wel lastig om de lijntjes te zien. Dat komt vooral om dat de tule grofmazig is. Uiteindelijk is het best aardig gelukt. De lovertjes en de kraaltjes heb ik niet gebruikt, dat vond ik niet helemaal mooi. Het kan wel mooier maar dan zou ik deze tekening met normale borduurstof moeten maken in plaats van tule. In ieder geval ben ik hier wel even zoet mee geweest.
Punch needle, het leek me geinig om te doen. Dit setje zag ik bij Zeeman voor iets van 2 of 3 euro. Leuk om uit te proberen. Het was namelijk helemaal compleet met een borduurring, borduurstof, wol, een punchnaald en nog wat handige attributen. Ik heb YouTube video’s bekeken hoe je eigenlijk moet punch needlen, maar mij is het niet gelukt. Het werd gewoon enorm lelijk. Wat ik al had gepuncht heb ik uitgehaald en ben ik begonnen om het gewoon te borduren. Dit is het resultaat. Best geinig.
Ergens in maart heb ik bij de bibliotheek een workshop “stekstation” maken. Met een tak, touw, potjes en flesjes maakten we een “station” om stekjes van plantjes in te kunnen stekken. Na afloop kregen we ook een aantal stekjes mee om in het stekstation te zetten.
(Visited 43 times, 1 visits today)